Jóga és Meditáció

Jóga

A Hatha-jóga a testen való uralom Jógája, a Ha-Tha jelentése Nap-Hold, amely mindig megőrzi az egyensúlyt.

A jóga minden izmot megmozgat és így természetesen hajlékonyabbá és erősebbé tesz. Megnövekszik az ízületek mozgásterét és a tested könnyedébben, szabadabban fog mozogni.

Annak érdekében, hogy erőnléttől és hajlékonyságtól függetlenül is eredményesen és biztonságosan tudj gyakorolni, bizonyos esetekben eszközöket is használunk (pl. fal, tégla, heveder, blokk, jóga szék).

A pózok alapja a precizitás, a biztonság és a mélység.

Ezért az órákon, a komfortzónádon dolgozol, ám távozáskor szabadnak, kiegyensúlyozottnak és örömtelinek érezed magad. Ahogyan haladsz előre a gyakorlásban, lelki és spirituális hatását is érzékeled a mindennapjaidban.

Minél stabilabb vagy az ászanában (pózban) annál jobban tudsz koncentrálni! Ehhez az elsődleges teendőd, az alapokat precízen begyakorolni.

Építsd be az életedbe a jógát! Tervezz előre!

EGYVONALÚSÁG-KÖZÉPPONTÚSÁG-TENGELYBE KERÜLÉS

 

SZEPTEMBERTŐL

Tematikus jógaórák a megértés filozófiájával

Meditáció

Miért hasznos a meditáció?

A valódi meditáció nem elmélkedés vagy gondolkozás. A meditációnak nem lehet semmilyen megfogalmazásban célja, például az ellazulás, a békés állapot elérése. Nincs szükség szuggeszcióra (hipnózisra)! Csupán azért, mert a rendszeres, elszánt gyakorlás, a folyamatba kerülés által, magától kibontakozik, lépésről-lépésre létrejön.

A meditáció olyan szellemi gyakorlatok gyűjtőneve, amely magába foglalja a koncentráció, a szemlélődés (az egyén az elméjét hosszabb időn át egyetlen adott tárgyra (pld: yantrára) vagy egy szótagra, szóra, rövidebb mondatra, vagy szavak sorozatára (speciális mantrára) összpontosítja), amely elősegíti a fokozott öntudatot, a szellemi megvilágosodást, valamint a fizikai és mentális egészséget.

"A Himalájai Tradíció magában foglalja a belső önvalóhoz vezető utak százait, és eme utak egymáshoz való viszonyának és sorrendiségének tudományát is egybe fogja " (Swami Veda Bharati)

Út a meditációig

Az órán, sok sok kísérletet teszel arra, hogy megtanuld és otthon is gyakorolhasd

– a stabil ülést, (ehhez a test izmait erősítjük, mobilizáljuk, nyújtjuk)

– a legzőgyakorlatok szabályos kivitelezését (aktíváljuk a csecsemőkorban jól működő rekeszizmot (diafragma)

– a koncentrációt segítő relaxációs módszereket (savászana)

– a meditációt elősegítő mantrákat(elme szabályozása, felszabadítása), mudrákat (kéztartásokat), yantrákat (misztikus minta, eszköz a hatékony szemlélődés, összpontosítás és meditáció gyakorlásához.)

– az elme megfigyelését, működését és lépésenkénti módosítását….

Rendszeres gyakorlás, egy új szokást, rutint hoz a mindennapjaidba. Egy csodálatosan kibontakozó, felébredési folyamatba kerülsz bele. Az igaz valós világ, lépésről-lépésre feltárul, belőled! Vagyok, aki vagyok!

Gyere és tanulj valami újat magadról!

Elérhetőségek

Megértés Cselekvés Központ

Gombos Richárd Roland

Email: gombosrichard@megerteskozpont.hu
Mobiltelefon: +36 70 560 46 99